Vale: John Haydn, Arhanghel | Arhitectura Acum

John Haydn.

Crescând pe North Shore din Auckland în anii 1950, el a fost înconjurat de cercul creativ al părinților săi de artiști, scriitori, muzicieni și arhitecți. Mama sa Molly Macalister a fost sculptor, iar tatăl său George Haydn a co-fondat firma de construcții Haydn & Rollett.

John Haydn, lumină. Imagine:

Furnizat

După ce a absolvit Școala de Arte Frumoase Elam în anii 1970, John a înființat o mică afacere de proiectare și producție de iluminat, care operează dintr-un studio acasă din Gray Lynn.

Până în 1986, gândurile lui se îndreptau către arhitectură. Când Briar Green, o viitoare colegă, l-a întâlnit în acel an la studioul lui, ea își amintește că a declarat că „arhitecții sunt cei mai buni designeri”. A intrat la Universitatea din Auckland Școala de Arhitectură doi ani mai târziu.

În 1992, John a primit o comisie, împreună cu Chris Adams, să reproiecteze cafeneaua Auckland Art Gallery. Proiectul a fost programat să coincidă cu „The 50’s Show”, o expoziție de artă și design din Noua Zeelandă din anii 1950, curatoriată de Alexa Johnston, și a prezentat lumini filate, anodizate din aluminiu, cu bănci din piatră artificială pe terasă.

Casa de sepie, Congo Heads, NSW. Imagine:

Furnizat

La scurt timp după aceea, prietenii Jane Waldegrave și Nigel Mark-Brown l-au rugat pe John să-și proiecteze casa din Westmere. A finalizat desenele în 1993, predând și desen și design la Școala de Arhitectură. În anul următor, cu construcția casei în curs, el a făcut echipă cu prietenul și colegul arhitect Malcolm Cheadle pentru a proiecta o casă nouă, pentru basistul Red Hot Chilli Peppers Flea, numită casa „Cuttlefish”.

În acel an, și-a mutat cabinetul la Archangels Architects Collective din Richmond Road, Ponsonby, alăturându-se lui Stanish și Green, Chris Fox și Rick Pearson. El a renovat biroul și a conceput un tur de arhitectură în Los Angeles cu Nick Stanish, Rick și David Mitchell. Notele de prelegere ale lui Nick de arhitectură californiană au oferit inspirația și itinerarul. Călătoria i-a răsfățat dragostea lui John pentru America de după război – mașini, muzică și design – și a găsit expresie arhitecturală în dinamismul lautnerian al casei Cuttlefish.

Deși a idealizat expansiunea liberă a lui Lautner, filosofia arhitecturală a lui John a fost mai aliniată cu producția de înclinație socialistă, la scară modestă a Grupului și colab. Procesul său de proiectare a fost bazat pe practica artistică și asamblare, cu o abordare formală care amintește de Kazuo Shinohara și alți arhitecți japonezi din anii 1980. La fel ca „Casa sub linii electrice de înaltă tensiune” a lui Shinohara din 1981, conturul casei Mark-Brown / Waldegrave urmărește literalmente plicul de planificare.

Mark-Brown / Casa Waldegrave; perspectiva designului. Imagine:

Furnizat

Casa Jones, Westmere, Auckland. Imagine:

Furnizat

În 1995, Alison Jones l-a însărcinat pe John să-și proiecteze casa din Westmere. Forma este o pană lungă, îmbrățișând limita de est. Intrând din colțul sudic, un hol cu ​​rampă coboară spre nord, urmând conturul, în timp ce acoperișul se înclină în sus. Peretele estic translucid, îmbrăcat cu fibră de sticlă, se curbează ușor în plan și se răsucește spre interior pe măsură ce crește în înălțime, pentru a întâlni marginea dreaptă a acoperișului, evocând poezia de la respectarea strictă la planul recesiunii luminii naturale.

Expresia concisă, formală, infirmă interioarele care sunt complicate, planificate cu sensibilitate, acute din punct de vedere spațial și fin adaptate la locuitorii lor. Forma compactă a casei Mark-Brown / Waldegrave învăluie o generozitate a spațiului care sfidează amprenta sa minusculă, desfășurând o zonă de locuit încântătoare, plină de soare, în formă de L, în jurul unei grădini din curte și în spirală în sus printr-un gol vitrat cu înălțime dublă către o mansardă. dormitor. La casa lui Jones, urmând acea priveliște uriașă de la intrare, experiența spațială devine progresiv granulară, traversând o serie de spații împletite și intime care se deschid spre nord și vest în grădină.

Multe dintre elementele interioare cu granulație fină – tâmplărie, dulapuri și mobilier – din munca lui John au rezultat din strânsa sa colaborare cu bunul prieten Paul Cox, a cărui minte matematică și sensibilitate agitatoare au jucat un rol enorm în proiectarea și realizarea proiectelor.

Casa de sepie, Congo Heads, NSW. Imagine:

Furnizat

Cu casa Cuttlefish în construcție, casa Jones pe consiliu și câteva modificări în curs, John s-a angajat într-o societate în comun, cu un agent imobiliar și preotul paroh de la St Joseph’s, pentru a dezvolta un bloc de patru apartamente pe un teren de colț. în Gray Lynn. Roberta Johnson, proaspăt absolventă de arhitectură, s-a alăturat cabinetului, pentru a ajuta la proiect. În acest apogeu al angajamentului și stresului, John și-a achiziționat un Buick din 1959 de aur, realizând o obsesie de-o viață și ocazionand multe vizite la fața locului și alte excursii.

Au fost mai multe înscrieri la concurs. În 1998, o echipă de la birou, cu Judy Cockeram, a câștigat un loc la concursul Gallipoli Peace Park. John a călătorit în Turcia pentru a primi premiul. O săptămână mai târziu, a intrat în funcție și, cu o înflorire dramatică, a aruncat o grămadă de dolari SUA pe masa de întâlnire. Își introdusese de contrabandă banii premiului prin vamă în buzunarele hainei.

Până la sfârșitul anilor ’90, cu încă o pereche de case finalizată, Ioan a plecat de la Arhangheli pentru un an la Roma și Londra. După ce s-a întors în Noua Zeelandă la începutul anilor 2000, a preluat un rol de manager de expoziție la Muzeul Auckland. După doi ani acolo, John s-a întors pentru scurt timp pentru a profesa la Arhangheli, iar implicarea sa mai largă în arhitectură a continuat prin predare, ca critic vizitator la Universitatea din Auckland și Universitatea de Tehnologie din Auckland (AUT) și ca comentator și provocator.

Mutarea casei Glen Innes, Kawakawa; video încă. Imagine:

Furnizat

În 2012, s-a alăturat acțiunii comunitare împotriva reamenajării locuințelor de stat în Glen Innes și a început să documenteze protestele, mutările și relocarea unor case într-un complex de locuințe Papakāinga din Northland. Ulterior, a revenit la studii, obținând un Master în Arte Vizuale în fotografie la Unitec. Proiectul Glen Innes a stat la baza expoziției sale de absolvenți. În asta, ca și în tot ceea ce a făcut, s-a angajat cu pasiune.

Faptul că cele două case discutate aici sunt încă locuite și iubite de proprietarii lor inițiali este o dovadă a priceperii lui John ca arhitect și a atenției sale la lucrurile care contează. A fost curajos și nu s-a ferit niciodată de calea incomodă și dificilă către arhitectură. Dacă arhitecții sunt cei mai buni designeri, cea mai bună arhitectură, credea el, nu ar trebui să fie niciodată ușoară.

Jane Waldegrave îi atribuie lui John că a inspirat-o să devină arhitect. Ne-a inspirat pe toți, ca coleg, combatant, profesor, prieten.


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.