Toate creaturile mari și mici – Caracatițe

Toate creaturile mari și mici - Caracatițe

Au fost prinși niște caracatițe uriașe din Pacific cântărind 71 kg.

„CACATĂ” ca cuvânt este la fel de recent ca în secolul al XVIII-lea. A fost folosit pentru prima dată de biologul englez William Elford Leach în 1818 și a derivat din grecescul „oktopous”, octa însemnând opt și pous – picioare. Octopoda consta din aproximativ 300 de specii identificate, variind ca mărime de la caracatița gigantică din Pacific până la caracatița mult mai mică Mimic. Cel mai mare uriaș Pacific (Enteroctopus dolfleini) cântărește până la 15 kg cu o întindere a brațului de 4,3 metri. Unii au fost prinși cântărind 71 kg!

Astăzi, caracatița este o delicatesă foarte apreciată în fructele de mare din Asia de Sud-Est, precum și este împodobită pe gălețile copiilor de pe litoral, în poveștile pentru copii și chiar în titlul unui film cu James Bond „Octopussy”. În anii trecuți, caracatița a apărut ca un monstru din adâncul sau „Kraken” al poveștilor populare norvegiene și „Akkorokami” în mitologia poporului ainu japonez. În Bahasa Malaysia se numește sukong kurita.

Faptul că caracatițele se găsesc atât în ​​apele temperate, cât și în cele tropicale sugerează cât de bine s-au adaptat aceste specii în ultimii 500 de milioane de ani la condițiile lor de mediu.

Formă și formă

O caracatiță are părți interioare și exterioare cu mantaua bulboasă și goală fixată pe spatele capului, care conține două branhii de fiecare parte. Este legat de zona exterioară printr-un sifon. Gura este situată sub brațe, prezentând un cioc chitinos foarte scurt și ascuțit. Brațele, ca anexe flexibile, sunt conectate printr-o structură de bandă de corpul său principal. Două dintre brațe, numite „picioare”, sunt folosite pentru a merge de-a lungul fundului mării. Cea mai mare parte a pielii și, într-adevăr, întregul corp este alcătuită din țesut moale, ceea ce îi permite să se lungească, să se contracte și să se contorsioneze la stânga sau la dreapta sau pur și simplu să rămână rigidă. Interiorul brațelor este înarmat cu ventuze circulare, adezive, permițând unei caracatițe să manipuleze obiecte sau pur și simplu să se ancoreze de stânci. Contractiile musculare ale ventuzei ii permit sa atace sau sa se desprinda de obiecte. Ochii săi mari sunt în vârful capului.

Fiecare dintre tentaculele sale are capacitatea de a detecta lumina pentru el însuși atunci când, atunci când este iluminat, va reacționa, de obicei, alunecându-se într-o zonă întunecată. Pielea sa este acoperită de mii de celule specializate cunoscute sub numele de cromatofori, care conțin pigmenți de diferite culori. Prin contractarea și extinderea acestor celule, o caracatiță poate imita culorile și modelele habitatului său. Fiecare tentacul funcționează independent până când hrana este localizată. Două treimi din neuronii unei caracatițe par să fie localizați în tentaculele sale, cealaltă treime în creierul său.

Caracatițele au trei inimi; o inimă sistemică circulă sânge în jurul corpului său și două inimi brahiale care pompează sânge prin fiecare dintre cele două branhii ale sale. Ca mecanism de evadare, o caracatiță are un sac de cerneală cu o glandă atașată care produce cerneala pentru a fi stocată în sac. Această foaie se așează lângă o pâlnie care elimină forțat cerneala cu un jet de apă. Pigmentul principal din cerneală este melanina, dându-i culoarea neagră sau sepia.

Progenitură și durata de viață

După împerechere, caracatița femela atașează șiruri de ouă fertilizate între 10.000 și 70.000 de minute de crăpăturile stâncoase și surplombe și le păzește timp de aproape cinci luni (în funcție de temperatura apei) înainte de a ecloziona. Femela lucrează din greu la aerisirea și curățarea ouălor, fără să se hrănească singură și moare la scurt timp după ecloziunea ouălor. Masculul, epuizat de procesul de împerechere, moare la câteva săptămâni după împerechere. Se crede că durata scurtă de viață a caracatițelor este pentru a preveni suprapopularea într-un mediu limitat, dar caracatița uriașă din Pacific a fost recodificată pentru a trăi până la cinci ani. Puii se hrănesc asemănător cu paralarvele și se hrănesc cu zooplancton și merg în derivă odată cu curenții de maree înainte de a se scufunda pe fundul mării pentru a-și începe viața adultă.

Mișcarea și hrănirea

Majoritatea mișcărilor sunt limitate la târârile lente de-a lungul fundului mării. Propulsia cu jet este cea mai rapidă formă de mișcare prin care un jet de apă este expulzat din corp printr-un sifon. Se propulsează înapoi cu capul îndreptat și tentaculele îndreptate spre spate. Această metodă este folosită doar pentru a scăpa de pericol.

Caracatițele care locuiesc de la fund se hrănesc cu viermi, crustacee, scoici și bucăți, în timp ce speciile de ocean deschis se hrănesc în principal cu creveți, pești, crabi păianjen și crabi. Ei se năpustesc asupra pradei lor și o trag spre cioc acolo, injectându-și prada cu o salivă toxică, paralizantă, înainte de a târâ prada înapoi la bârlogurile lor în crăpăturile stâncilor pentru consum.

Inteligență și amenințări

Creaturi extrem de inteligente, comportamentul lor este înnăscut și instinctiv, deoarece nu au primit lecții de la părinții lor plecați în momentul ecloției. Adesea au fost văzuți scăpând din acvarii și chiar s-au urcat pe vase de pescuit și și-au deschis calele în căutarea peștilor! O specie colectează coji de nucă de cocos aruncate și le folosește pentru a construi vizuini.

Toate speciile de caracatiță sunt veninoase, dar numai caracatița cu inele albastru produce un venin, care este letal pentru oameni, ducând la insuficiență respiratorie atunci când este călcat sau provocat accidental. Mușcăturile sunt raportate anual din apele australiene până în estul Oceanului Indo-Pacific. Principalele amenințări la adresa caracatițelor sunt rechinii și omul care le prind accidental în plasele de pescuit.

Caracatiță mimică (Thaumoctopus mimicus)

Caracatița Mimică a fost identificată pentru prima dată în urmă cu doar 23 de ani, în largul coastei Sulawesi, Indonezia.

Găsită în apele malaeziene și indoneziene, această specie își folosește și cromatoforii pentru a se amesteca în mediul său. Se găsește mai ales în zonele cu nisip tulbure și ape tulbure ale estuarului râului la adâncimi de mai puțin de 15 metri, amestecându-se în mediul său de fund cu culori bej maronie. A fost identificat pentru prima dată în urmă cu doar 23 de ani în largul coastei Sulawesi, Indonezia. Trăind în ape atât de puțin adânci și noroioase, dieta sa constă din pești mici și crustacee, care caută hrană pe aceste creaturi folosind tentaculele sale foarte subțiri și subțiri pentru a-și prinde prada.

Este una dintre cele mai mici specii de caracatiță, atingând o lungime corporală totală de aproape 60 cm, cu tentacule foarte înguste – aproximativ cele ale unui creion în punctele cele mai largi. Își poate schimba rapid culoarea în dungi albe și maro pentru a speria prădătorii, imitând amenințări otrăvitoare și vicioase la adresa invadatorilor. O observare atentă a văzut această specie imită peștele leu ținându-și brațele întinse radial pentru a imita țepii peștilor, șerpii de mare și anghilele, ascunzându-și șase tentacule și trăgându-i pe celelalte două în spatele lui și, într-adevăr, peștii plati. Într-o dispoziție mai agresivă în căutarea crabilor, poate imita mișcările crabilor trăgându-se pe furiș până la un crab înainte de a-l devora. Numele său „Thauma” este derivat din grecescul care înseamnă „minune” și este numit cel mai potrivit, pentru că este într-adevăr o minune a fundului mării.

Nu sunt un mare pasionat de caracatiță sau calmar ca hrană, dar mi-a plăcut caracatița amestecată cu alți pești în preparatele de paella în sudul Franței și calamari în Sicilia. Fie ca caracatița și calmarul să continue să fie o delicatesă și un fel de mâncare mult savurat în Sarawak și Sabah.






Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.