SCOURI ȘI ÎN EXTERIOR: Locuitorii adâncului: mai bătrâni decât dinozaurii

SCOURI ȘI ÎN EXTERIOR: Locuitorii adâncului: mai bătrâni decât dinozaurii

Caracatița uriașă a Pacificului

Roland D. Halleede Roland D. Hallee

Am văzut recent un articol într-unul din ziarul local în care au fost găsite fosile de caracatiță în Montana, probabil datate înainte de dinozauri, cu aproximativ 330 de milioane de ani. Să aruncăm o privire la acești locuitori ai adâncului, la o creatură despre care chiar nu știm atât de multe. Știm cum arată și unele dintre ceea ce fac, dar pentru ce altceva ar fi de folos.

O caracatiță este o moluște cu corp moale, cu opt membre. Corpul moale își poate modifica radical forma, permițând caracatițelor să treacă prin micile goluri. Își urmăresc cele opt apendice în spatele lor în timp ce înoată. Caracatițele au un sistem nervos complex și o vedere excelentă și sunt printre cele mai inteligente și mai diverse din punct de vedere comportamental dintre toate nevertebratele.

Caracatițele locuiesc în diferite regiuni ale oceanului, inclusiv recifele de corali, apele pelagice și fundul mării; unii trăiesc în zona intertidale, iar alţii la adâncimi abisale. Majoritatea speciilor cresc rapid, se maturizează devreme și sunt de scurtă durată. La majoritatea speciilor, masculul folosește un braț special adaptat pentru a livra un mănunchi de spermatozoizi direct în cavitatea mantalei femelei, după care devine senescent și moare, în timp ce femela depune ouă fecundate într-o bârlog și le îngrijește până eclozează, după pe care și ea moare. Strategiile de a se apăra împotriva prădătorilor includ expulzarea cernelii, utilizarea de camuflaj și amenințări, capacitatea de a jet rapid prin apă și de a se ascunde și chiar înșelăciune. Toate caracatițele sunt veninoase, dar numai caracatițele cu inele albastre sunt cunoscute ca fiind mortale pentru oameni.

Caracatița gigantică din Pacific este adesea citată drept cea mai mare specie cunoscută de caracatiță. Adulții cântăresc de obicei aproximativ 33 de lire sterline, cu o lungime a brațului de până la 14 picioare.

Pielea este formată dintr-o epidermă exterioară subțire cu celule mucoase și celule senzoriale și un dermă de țesut conjunctiv format în mare parte din fibre de colagen și diferite celule care permit schimbarea culorii. Cea mai mare parte a corpului este făcută din țesut moale, permițându-i să se lungească, să se contracte și să se contorsioneze. Caracatița se poate strecura prin goluri minuscule. Lipsite de suport scheletic, brațele funcționează ca hidrostate musculare și conțin mușchi longitudinali, transversali și circulari în jurul unui nerv axial central. Se pot extinde și contracta, se pot răsuci la stânga sau la dreapta, se pot îndoi în orice loc în orice direcție sau pot fi ținute rigide.

Sacul de cerneală al unei caracatițe este situat sub glanda digestivă. O glandă atașată la sac produce cerneala, iar sacul o stochează. Sacul este suficient de aproape de pâlnie pentru ca caracatița să poată arunca cerneala cu un jet de apă. Înainte de a părăsi pâlnia, cerneala trece prin glande care o amestecă cu mucus, creând o pată groasă și întunecată care permite animalului să scape de un prădător.[61] Pigmentul principal din cerneală este melanina, care îi conferă culoarea neagră. Caracatițelor Cirrate le lipsește de obicei sacul de cerneală.

Reproducerea caracatițelor a fost studiată doar la câteva specii. O astfel de specie este caracatița gigantică din Pacific, la care curtarea este însoțită, în special la mascul, de modificări ale texturii și culorii pielii. La aproximativ 40 de zile după împerechere, femela uriașa caracatiță din Pacific atașează șiruri de ouă mici fecundate (10.000 până la 70.000 în total) de roci dintr-o crestă sau sub o surplosă. Aici îi păzește și îi îngrijește timp de aproximativ cinci luni (160 de zile) până când eclozează. În apele mai reci, cum ar fi cele din Alaska, poate dura până la zece luni pentru ca ouăle să se dezvolte complet.

Caracatițele au o durată de viață relativ scurtă; unele specii trăiesc doar șase luni. Caracatița uriașă din Pacific, una dintre cele mai mari două specii de caracatiță, poate trăi până la cinci ani. Durata de viață a caracatiței este limitată de reproducere. Pentru majoritatea caracatițelor, ultima etapă a vieții lor se numește senescență. Este defalcarea funcției celulare fără reparații sau înlocuiri. Pentru masculi, aceasta începe de obicei după împerechere. Senescența poate dura de la săptămâni la câteva luni, cel mult. Pentru femele, începe atunci când depun o ponte de ouă. Femelele își vor petrece tot timpul aerisind și protejându-și ouăle până când sunt gata să clocească. În timpul senescenței, o caracatiță nu se hrănește și slăbește rapid. Leziunile încep să se formeze și caracatița degenerează literalmente. Incapabili să se apere, caracatițele cad adesea pradă prădătorilor. Caracatița cu dungi din Pacific (LPSO) este o excepție, deoarece se poate reproduce de mai multe ori pe o viață de aproximativ doi ani.

Majoritatea speciilor sunt solitare atunci când nu se împerechează, deși se știe că câteva apar în densități mari și cu interacțiuni frecvente, semnalizare, apărare împerechere și evacuare a indivizilor din bârlogurile. Acesta este probabil rezultatul rezervelor abundente de alimente combinate cu locuri limitate de bârlog.

Aproape toate caracatițele sunt prădătoare; caracatițele care locuiesc pe fund mănâncă în principal crustacee, viermi și alte moluște, cum ar fi scoici și scoici; Caracatițele de ocean deschis mănâncă în principal creveți, pești și alte cefalopode.

Caracatitele au evoluat din Muensterelloidea (fosilă în imagine) în perioada jurasică.

Au evoluat în Cambrian în urmă cu aproximativ 530 de milioane de ani. Cea mai timpurie caracatiță a trăit probabil lângă fundul mării în medii marine puțin adânci. Deoarece caracatițele constau în mare parte din țesut moale, fosilele sunt relativ rare. Ca cefalopode cu corp moale, le lipsește învelișul extern al majorității moluștelor.

Caracatițele apar în mitologie ca monștri de mare precum Krakenul, din Norvegia, și Akkorokamui, din Ainu, și probabil Gorgonul, din Grecia antică. În cartea lui Victor Hugo apare o luptă cu o caracatiță Muntenitorii măriiinspirând alte lucrări precum cea a lui Ian Fleming (creatorul lui James Bond) Caracatiță. Caracatițele apar în arta erotică japoneză, shunga. Ele sunt consumate și considerate o delicatesă de către oameni în multe părți ale lumii, în special în Marea Mediterană și în mările asiatice.

Odată am gustat calamari în Vietnam, mai ales ca sacadați – era puțin sărat.

Din punct de vedere istoric, primul plural care apare în mod obișnuit în sursele în limba engleză, la începutul secolului al XIX-lea, este forma latină „octopi”, urmată de forma engleză „octopuses” în a doua jumătate a aceluiași secol. Pluralul elen este utilizat aproximativ contemporan, deși este și cel mai rar. Oxford American Dictionary (Ediția a 3-a, 2010) enumeră „caracatițe” ca singura pluralizare acceptabilă și indică faptul că „caracatițe” este încă folosit ocazional, dar că „caracatițe” este incorect.

Ei bine, sper că acum știm puțin mai multe despre aceste creaturi.

Întrebarea trivia a săptămânii a lui Roland:

Câți jucători Boston Red Sox au fost numiți MVP la World Series?

Răspunsul poate fi găsit aici.

Jurnalismul responsabil este o muncă grea!
Este si scump!

Dacă vă place să citiți The Town Line și veștile bune pe care vi le aducem în fiecare săptămână, ați lua în considerare o donație pentru a ne ajuta să continuăm munca pe care o facem?

Town Line este o fundație privată nonprofit 501 (c) (3) și toate donațiile sunt deductibile fiscal conform codului Internal Revenue Service.

Pentru a vă ajuta, vă rugăm să vizitați online pagina de donații sau trimiteți un cec plătibil către The Town Line, PO Box 89, South China, ME 04358. Contribuția ta este apreciată!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.