Puffin cu smocuri -Qilangaq / Tunngaq – The Delta Discovery, Inc.

Puffin cu smocuri -Qilangaq / Tunngaq - The Delta Discovery, Inc.
opera de artă originală de Frank Keim

de Frank Keim

Acesta este un altul dintre acele alci (alcide) pe care nu i-am văzut niciodată în timp ce locuiam în Delta YK, deoarece zonele sale de cuibărit din Marea Bering erau prea greu de ajuns pentru mine. Ei cuibăresc colonial în vizuini, mai ales pe insule fără copaci, cu pante abrupte înierbate sau vârfuri de stânci cu cote abrupte. Alături de alte specii de lică și pescăruși care cuibăresc în apropiere, coloniile lor devin foarte ocupate primăvara și vara cu păsări zburătoare și scufundări peste tot. Am asistat la această activitate doar în Prince William Sound în timp ce făceam caiac în zonă în urmă cu mulți ani.

I-am urmărit și la Centrul Seward Sea Life în timp ce înotau și se scufundau în enormul acvariu de sticlă de acolo. Și dau spectacol! Împreună cu verii lor primari, Puffini cu coarne, în timp ce caută hrană pentru pești mici, ei zboară literalmente sub apă, împingându-se în mare parte cu aripile lor largi, și întorcându-se și răsucindu-se pe un ban cu ajutorul picioarelor și cozii portocalii. Și, deși sunt, de asemenea, pricepuți să zboare în aer, trebuie să muncească din greu pentru a decola, alergând de-a lungul suprafeței apei pentru tot ce merită și folosind termicele generate de valuri pentru a deveni în aer. Acesta este motivul pentru care își sapă vizuinile în dealurile abrupte sau pe pante stâncoase sau pe stânci, astfel încât să poată folosi gravitația ca ajutor pentru a le propulsa în sus. Așa cum fac sub apă, își folosesc picioarele și coada pentru a-i ajuta să se orienteze în timp ce zboară.

Deoarece puffinii cu smocuri migrează departe în Oceanul Pacific în afara sezonului de cuibărit, nu se știu multe despre ritualurile lor de curte. Dar până când se întorc într-o Marea Bering fără gheață, în martie sau aprilie, pentru a începe cuibărarea, ei și-au format deja legătura de pereche și sunt gata să treacă la sarcina serioasă de a găsi un loc pe care să-l numească acasă pentru câteva luni. Ambele sexe ajută la excavarea cuibului lor într-o vizuină lungă (2-7 picioare) pe o pantă abruptă ierboasă într-o crăpătură naturală adâncă printre stânci, sau mai puțin rar, pe pământ sub un arbust pe o pantă abruptă. La capătul vizuinii lor, perechea aliniază camera cuibului cu iarbă, pene sau alte materiale moi.

Femela depune un ou alb-albăstrui cu pete maronii-lavandă, care este incubat de ambii părinți timp de 40-42 de zile. Ambii părinți ajută, de asemenea, să hrănească puii, purtând 4-5 pești în cicuri și aruncându-i în vizuina lângă cuib sau lângă intrare. Deoarece își vânează cariera mai departe de colonie decât puffinii cu coarne, poate dura până la două zile pentru ca un adult să se întoarcă la cuib cu cariera atârnând în cicul său pentru a hrăni puiul. Tânăra pasăre părăsește cuibul la 6-7 săptămâni de la ecloziune. Puffini cu smocuri au doar o pâine pe an.

După ce a făcut primul său salt descurajant de pe bibanul cuibului său în mare, puffinul tânăr se pune repede la treabă și se îngrașă cu o dietă bogată în pește gras, cum ar fi lancea de nisip și capelin, deși se poate hrăni și cu calmari mici, crustacee. , moluște, arici de mare și alge. Părinții săi nu îl hrănesc, ci modelează comportamentul de hrană necesar supraviețuirii sale.

Puieții de puffin cu smocuri rămân de obicei în vecinătatea coloniilor lor zgomotoase de cuibărit în Marea Bering până când apa îngheață, deși cu schimbările climatice și apa deschisă care durează mai mult, ei pot profita de recompensele găsite acolo până mult mai târziu în cursul anului. Dar, în sfârșit, vine momentul în care trebuie să se împrăștie mai spre sud, în sudul Mării Bering și în zonele deschise ale Oceanului Pacific pentru a-și vâna mâncărurile preferate.

Puffinul ăsta are două nume Yup’ik pe care le-am întâlnit: în Hooper Bay, am găsit Qilangaq, al cărui sens este necunoscut; și în Golful Scammon și Yukon, Tuungaq, care probabil se referă la forma de tigaie sau bol a bancnotelor lor largi colorate. Numele lor este Aleut Toporkie, care are origine rusă. Au o serie de alte nume englezești comune, inclusiv, bătrânul mării, clovn de mare și papagal de mare. Numele lor științific, Fratercula cirrhataînseamnă „călugăr (frate) cu plete sau buclete”.

Ceva fascinant despre Tuungaq este faptul că, deși atât masculii, cât și femelele au același penaj strident și smocuri aurii și cicuri strălucitoare asemănătoare unui papagal în timpul primăverii târzii și lunilor de vară, aceste trăsături se schimbă dramatic toamna. Apoi penajul lor se estompează în negru-maroniu și își pierd plăcile galbene colorate, rozetele și smocuri de ochi ornamentale blonde, lăsând aspectul lor mult mai simplu și mai puțin impunător pentru ochii oamenilor să se uite cu binoclul – făcând-o o adevărată pasăre Goldilocks.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.